babeczki z powidłami

Pomysły na wystrzałowe ciasta i desery

Czasy, gdy wraz z posagiem panna młoda otrzymywała kajecik zawierający zbiór przepisów na dania, wypieki i rozweselające duszę nalewki dawno już minęły. Będący swoistą sentymentalną historią rodziny i odzwierciedlaniem ówczesnej mody i trendów w sztuce kulinarnej zeszyt wprowadził niejedną młodą panią domu w skomplikowane arkana polskiej kuchni.

Dziś, w dobie internetu i szeroko rozpowszechnionej mody na gotowanie nikomu nie powinno zabraknąć pomysłu wystrzałowe dania, słodkie wypieki i desery. W powodzi obfitości, jeżeli chodzi o przepisy na ciasta i wypieki sporym wzięciem cieszą się te dotyczące wypieku… chleba. Pieczenia bochenków chętnie podejmują się panowie i często dochodzą do prawdziwego mistrzostwa. Umiejętność to prawdziwie nieoceniona, jeśli wziąć pod uwagę jakość oferowanego przez sklepy pieczywa.

Pieczenie chleba jest tak stare, jak ludzkość, no prawie. W czasach, gdy nie znano drożdży, radzono sobie, stosując zakwas. Wymagało to większego nakładu pracy, ale pieczywo było smaczniejsze, dłużej zachowywało świeżość i, jak to wiemy dziś, było zdrowsze.

Czasy, gdy wierzono, że wymyślone przez Melchiora Wańkowicza zgrabne hasełko „cukier krzepi” potwierdza intuicyjną wiarę w moc słodkiego kryształu, podobnie jak rytuał przekazywania kajetów z przepisami z pokolenia na pokolenia, odeszły w przeszłość. I choć rozsądek podpowiada, aby ograniczyć lub zrezygnować z jedzenia słodkości, trudno wyobrazić sobie jakiekolwiek przyjęcie bez kawałka toru czy słodkiego deseru na zakończenie. I tak trzymać.

Czasy, gdy wraz z posagiem panna młoda otrzymywała kajecik zawierający zbiór przepisów na dania, wypieki i rozweselające duszę nalewki dawno już minęły. Będący swoistą sentymentalną historią rodziny i odzwierciedlaniem ówczesnej mody i trendów w sztuce kulinarnej zeszyt wprowadził niejedną młodą panią domu w skomplikowane arkana polskiej kuchni. Dziś, w dobie internetu i szeroko rozpowszechnionej mody…